آشنایی با قواعد اینکوترمز

آیا تا به حال با کلماتی همچون اینکوترمز و اصطلاحات بین‌المللی بازرگانی آشنا شده‌اید؟ این اصطلاحات جهت تفکیک هزینه‌ها و مسئولیت‌ها فی‌مابین فروشنده و خریدار استفاده می‌شود.
جهت آشنایی با قواعد اینکوترمز این مطلب از وب‌سایت دانا حمل را دنبال کنید.

قواعد اینکوترمز چیست؟

اینکو تِرمز کلمه‌ای مرکب است و از ترکیب ۳ کلمه انگلیسی «International Commercial Terms» به معنای اصطلاحات بین‌المللی بازرگانی تشکیل می‌شود و به شکل گسترده‌ای  استفاده  می‌گردد. به مسائلی همچون حمل کالا از فروشنده به خریدار و مواردی مانند حمل کالاها، ترخیص کالا، واردات و صادرات کالاها، اینکه چه شخصی مسئول پرداخت است و اینکه ریسک و خطر جابجایی و انتقال کالا در مراحل گوناگون حمل بر عهده چه شخصی می‌باشد، پاسخ می‌دهد. اصطلاحات مختلف مربوط به اینکوترمز به‌ طور معمول با ذکر مکان‌های جغرافیایی استفاده  می‌گردد نه به وسیله‌ی عناوین مرتبط با جابجایی.

روش‌های حمل و نقل عمومی

اینکوترمز به چهار گروه D-C-F-E تقسیم می‌شود. در ادامه به توضیح اصطلاحات وابسته به هر گروه می‌پردازیم:

گروه E:

مخفف اصطلاح Ex Works و به‌ معنی تحویل کالا در نقطه عزیمت در مبدأ است. تحویل کالا در نقطه عزیمت در مبدأ یا محل کار در این روش یعنی فروشنده، کالا را در محل تولید یا انبار کالا به خریدار تحویل می‌دهد و تمامی هزینه‌ها از جمله بارگیری، حمل‌ونقل، بیمه، گمرک و ریسک خرابی کالا به عهده خریدار است.

گروه F:

این گروه در قواعد اینکوترمز تحویل دادن کالا به خریدار بدون پرداخت کردن کرایه حمل در مبدأ است. این گروه اصطلاحاتی دارد که به سبب آن فروشنده، کالا را در محلی که خریدار تعیین کرده باشد به وی تحویل می‌دهد. از مهم‌ترین روش‌های موجود در این گروه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. FCA

تحویل کالا به حمل‌کننده در مبدأ (مانند تحویل کالا در کامیون، ریل و هواپیما) با توجه به این نکته که محل تحویل، کشور خریدار، بارگیری با خریدار، هزینه‌های حمل و بیمه با خریدار است. عقد قرارداد حمل و بیمه نیز با خریدار می‌باشد البته نه الزاماً.

  1. FAS

تحویل کالا در کنار کشتی در محل مبدأ، محل پایان ریسکی که شامل حال فروشنده می‌شود، کنار کشتی در بندر است. هزینه حمل و بیمه با خریدار، همچنین عقد قرارداد حمل و بیمه و بازرسی با خریدار است.

  1. FOB

تحویل کالا در عرشه کشتی در محل مبدأ، فروشنده زمانی که کالا خود را از روی نرده کشتی عبور دهد،‌ به ریسک خود خاتمه داده‌ است. در این صورت هزینه حمل و بیمه با خریدار می‌باشد. عقد قرارداد حمل از بندر تحویل و بیمه و بازرسی‌ نیز به عهده خریدار است.

گروه C:

تحویل کالا در مبدأ به خریدار با پرداخت کرایه حمل، این گروه دارای اصطلاحاتی است که به سبب آن‌ها فروشنده ملزم می‌شود که مخارج کرایه را تا مقصد پرداخت نماید، اما خطر فقدان یا خسارت و هزینه‌های اضافی به عهده خریدار می‌باشد. در این روش نوعی تقسیم مسئولیت‌ را میان خریدار و فروشنده مشاهده می‌کنیم که به شرح زیر هستند:

  1. CFR

 هزینه و کرایه حمل تا مقصد، ولی مخصوص‌ به حمل دریایی است. کالا وقتی از روی نرده کشتی عبور کرده و بارگیری می‌شود از آن به بعد دیگر مسئولیت فروشنده پایان می‌یابد. هزینه بیمه با خریدار می‌باشد. اما هزینه حمل با فروشنده‌ است. عقد قرارداد بیمه با خریدار و عقد قرارداد حمل‌ نیز با فروشنده است.

  1. CIF

هزینه بیمه و کرایه حمل تا مقصد، مخصوص حمل دریایی است. کالا وقتی از روی نرده کشتی ‌عبور کند و بارگیری شود، پس از آن دیگر مسئولیت فروشنده پایان می‌یابد. هزینه‌های حمل و بیمه و همچنین  عقد قرارداد حمل و بیمه با فروشنده‌ است.

  1. CPT

تحویل به همراه پرداخت کرایه حمل تا مقصد در قواعد اینکوترمز ، این روش نوعی حمل مرکب است ولی بیشتر جهت راه‌های زمینی یا هوایی از آن استفاده می‌شود. ریسک و مسئولیت فروشنده هنگامی که کالا را به اولین حمل‌کننده تحویل می‌دهد پایان می‌یابد. در این بین هزینه حمل تا نقطه معین طبق قرارداد با فروشنده است. هزینه بیمه مربوط به خریدار و عقد قرارداد بازرسی نیز با خریدار می‌باشد.

  1. CIP

این روش شامل تحویل به همراه پرداخت کرایه حمل و بیمه تا مقصد است. نوعی حمل مرکب است و ریسک و مسئولیت فروشنده هنگامی که کالا را به نقطه توافق شده می‌رساند پایان می‌یابد. هزینه بیمه و حمل و همچنین هزینه‌ی عقد قرارداد بیمه و حمل با فروشنده‌ است. عقد قرارداد بازرسی‌ با خریدار می‌باشد.

گروه D:

تحویل کالا در مقصد، این گروه شامل اصطلاحاتی می‌شود که به سبب آن فروشنده مسئولیت رساندن کالا به نقطه یا محل توافق شده در مقصد را دارد و فروشنده تمامی خطرات و هزینه‌ها را خود به‌ عهده می‌گیرد و به شرح زیر هستند:

  1. DAF

تحویل در مرز تعیین شده، به‌ طور کلی در این روش حمل به وسیله راه‌آهن انجام می‌پذیرد و در این نوع حمل امکان گرفتن سندی سراسری از راه‌آهن وجود دارد که تمامی عملیات حمل‌ و نقل را تا مقصد نهایی دربر می‌گیرد و کالا را برای آن دوره زمانی بیمه می‌نماید.

  1. DES

این روش شامل تحویل در عرشه کشتی در مقصد است و  فروشنده کالا را در بندر مقصد در عرشه کشتی  تحویل خریدار می‌دهد و اقدامات و هزینه‌های مربوط به ترخیص کالا جهت ورود به بندر مقصد بر عهده خریدار است.

  1. DEQ

در این روش تحویل در اسکله (در مقصد) انجام می‌پذیرد. فروشنده هنگامی که کالا را از کشتی به اسکله انتقال می‌دهد و عوارض انتقال به اسکله مقصد را پرداخت کند، در بندر مقصد به خریدار تحویل می‌دهد.

  1. DDU

در این روش تحویل در مقصد و بدون پرداخت حقوق و عوارض گمرکی صورت می‌پذیرد و فروشنده کالا را در کشور مقصد بدون انجام ترخیص کالا برای ورود و پرداخت عوارض تحویل می‌دهد.

  1. DDP

در این روش تحویل در مقصد با پرداخت حقوق و عوارض گمرکی صورت می‌پذیرد. فروشنده کالا را در کشور مقصد پس از ترخیص کالا و پرداخت عوارض تحویل خریدار می‌نماید.

سخن آخر

موضوعات اصلی مورد بحث در قواعد اینکوترمز بسیار گسترده هستند. در این مطلب از وب‌سایت دانا حمل دریافتید که اینکوترمز یا اصطلاحات تجارت بین‌المللی به مجموعه‌ای از قواعد و روش‌های تعریف شده در تجارت و واردات و صادرات کالاها می‌گویند که توسط اتاق بازرگانی بین‌المللی تدوین و به‌روزرسانی می‌شوند. این اصطلاحات به شرایطی از پیش تعریف شده گفته شده که با استفاده از آن‌ها در وظایف طرفین تجارت سطح ابهامات به حداقل خود کاهش پیدا می‌کند. امید است با مطالعه این مطلب در راستای فهم هرچه بیشتر قواعد تجارت بین‌ المللی کمکی به شما خوانندگان عزیز کرده‌ باشیم.

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برخی از مشتریان

افتخار میکنیم میزبان بهترین ها هستیم